Hogyan pusztítsunk el egy csodálatos szigetet? - Szemétkérdés Cipruson
2011. július 24. írta: Írországi Utazók

Hogyan pusztítsunk el egy csodálatos szigetet? - Szemétkérdés Cipruson

 

 Nemrég egy közeli víztározóhoz kirándultunk. Messziről nagyon szépen nézett ki, közelebb érve viszont láttuk, hogy milyen "pusztítást" végeztek a helyi horgászok. Elszomorító, hogy mennyire nem vigyáznak a környezetre. Mindenütt üres műanyag palackok, konzervdobozok - és mindezek ott, ahonnan a város ivóvize jön.

Jártunkban-keltünkben láttuk, hog nemcsak a viztározók körüli szemeteléssel van probléma, hanem általában a szemétkérdés nem megoldott. Nagyon kevés a szelektív hulladékgyüjtő hely és ha van is, sokan össze-vissza dobálják bele a szemetet. Pl. az üveggyüjtő mellet kidobtak egy komplett összetört ablakot is. Kicsit félreértelmezik az emberek ezeket a dolgokat. A szomszédságunkban a közelünkben van a kuka és nap mint nap látjuk, hogy a szomszédok még arra sem veszik a fáradságot, hogy a műanyagpalackokat összelapítsák, amikor bedobják a kukába.

Persze sokmindent Írországgal hasonlítunk, de ott legalább megoldott a nylonszatyor kérdés. Ugyanis nincs. Az üzletekben csakis papírszatyrot adnak. Ellenben Ciprussal, ahol még egy doboz gyufát is képesek egy óriásszatyorba tenni. Mi itt is visszük magunkkal a szatyrainkat, elég furcsán is néznek ránk, de nem nagyon érdekel minket. Legalább annyival kevesebb szatyor fogy.

Készítettünk néhány képet a víztározónál - no comment :( elszomorító....

A bejegyzés trackback címe:

https://ciprusi-utazok.blog.hu/api/trackback/id/tr873093906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ittazidő 2011.08.02. 15:49:30

Ez a látvány valóban elszomorító!
Magyarországon sok helyen láttam hasonló szeméthegyeket. Erdőkben, mezőkön, gyönyörű vízparton. Sokszor azonban azt tapasztalom, hogy kevés a szemétgyűjtő konténer. Nagyobb városokban is a tömött szemetesek mellett gyűlik a szemét.
A másik ok talán az, hogy nincs retorzió, kemény büntetés. Az embereket nem tanítják meg a környezettudatos szemléletre, melyet már az óvodákban kellene elsajátítaniuk. Példa lehetne Szingapúr.
Szeméttől függetlenül nagyon szépek a fotók!
Nagy kár ezért a gyönyörű szigetért!

Írországi Utazók · http://www.reserva.blog.hu 2011.08.06. 18:04:13

@ittazidő: Sajnos a szeméthelyzet (is )elég nagy gond a szigeten. Az a baj, hogy a legtöbb embert abszolút hidegen hagyja ez az egész. Sok-sok évnek kell eltelnie, hogy az emberek mentalitása megváltozzon.
süti beállítások módosítása