13 nap után kinyitottak a bankok - update Ciprusról
2013. március 28. írta: Ciprusi Utazók

13 nap után kinyitottak a bankok - update Ciprusról

Általában utazási témakörben írok Ciprusról, de az elmúlt 13 nap eseményei engem is arra ösztönöztek, hogy leírjam, mi hogyan is éltük meg a ciprusi "bankkrízist". Nem foglak Benneteket untatni az interneten egyébként is elolvasható hírekről, mennyi pénzt lehet kivennit és mennyi a tőkekorlátozás stb, inkább a személyes tapasztalataimról számolok be. Nem vagyok közgazdász, hanem bölcsész :)

Az elmúlt napokban mindenki folyamatosan vette ki és hordta haza a megtakarított pénzét  bankautomatákból  annak ellenére, hogy a napi limitet lecsökkentették napi 100 euróra (ez a Laiki bank esetében 400 euró/kártya/nap). Mi nem álltunk sorban 12-kor, amikor a bankok nyitottak, a pénzünk egy részét már kivettük az elmúlt hetekben, de a mindennapi élethez kell, hogy maradjon bent a bankban pénz. Ebből fizetik az emberek a villanyszámlát, a lakásbérlést stb. Mivel az üzletekben eddig is lehetett bankkártyával fizetni, ezért nincs értelme minden pénzünket kivenni és itthon "rejtegetni", mert ugyan sokan ezt teszik, de a lopások és rablások száma is megszaporodott és nem szeretnénk, ha a házunkból lopnák el a pénzünket, nem a bankból.

Mindenki ideges mióta kirobbanta ciprusi bankkrízis, de az élet ettől függetlenül megy tovább. Mi egy kisebb településen élünk, ide sok turista jön nyaralni és itt nem volt olyan komoly a helyzet, mint Nikóziában például, bár szerintem az egész elég civilizáltan zajlott, Görögországhoz viszonyítva. Úton-útfélen erről beszélt mindenki, jobb lett volna ezt az elmúlt 13 napot internet nélkül végigélni, mint a szomszédunk, aki nem néz tévét és nem is internetezik.

Mivel nagyon sok angol nyugdíjas vett itt házat és költözött kellemesebb éghajlatra egy kemény munkával teli aktív élet után, őket érinti most nagy mértékben a Cipruson bekövetkezett gazdasági változás. Mindenki Angliából kapja a nyugdíját, viszont az angol nyugdíjfolyósító pénztár nem küldi a nyugdíjt ciprusi számlákra többé (legalábbis hosszú ideig még nem). Ha Angliában van számlájuk azzal sem járnak jobban, hiszen akkor meg ott van a váltási árfolyam, ami nem mindig a legkedvezőbb. Így ők készpénzhez nem jutnak hozzá.

Sokan közölük az egész életükben spórolt pénzüket ciprusi számlákra rakták be, hogy majd ebből élnek életük hátralévő részében. Vannak olyan külföldre települt ciprusiak, akik öregkorukra visszavágytak a hazájukba és ők is visszahozták a "vagyonukat". Ha 100 ezer euró feletti ez a megtakarítás, akkor abból (a mostani hírek szerint) ha a Bank of Cyprus-nál volt számlájuk, akkor 40%-ot vesznek el, ha a Laiki Banknál, akkor ez lehet akár 80% is, ami meglehetősen sok. Ez is bizonyítja, hogy Cipruson nemcsak orosz oligarchák mosnak pénzt, hanem rendes emberek is élnek itt, bár a média szerint itt csak dúsgazdag milliomosok süttetik a hasukat.

Ma például egy kisvállalkozó, azért nem tudta elhozni az autóját a szerelőtől, mert a szerelőműhely előre kéri a javítás árát készpénzben és mivel nem tudta azt kivenni a bankautomatából (napi limit 100 euró) és kártyát meg nem fogadnak el, így jelentős üzlettől esik el naponta.

A bérből és fizetésből élők nem kaptak fizetést március 15-ke óta, a munkanélküli segélyt sem kapták meg a rászorulók. Akinek minden "centje" be van osztva, annak nagy anyagi megterhelés volt ez. Az üzletekben gyűjtött hűségpontokat fel lehetett ajánlani a rászorulóknak, mert ugye nincs elég készpénzük.

Tehát a helyzet nem rózsás és biztos, hogy hosszútávon nagyon visszaveti a ciprusi bankkrízis a sziget gazdasági fejlődését.A legrosszabb az egészben, hogy megingott az emberek hite a bankokban és nemcsak itt, hanem szerintem egész Európában. Hiszen ha egyszer előfordul ilyesmi, bármikor bekövetkezhet egy másik országban is.

Az élet viszont megy tovább, a tenger továbbra is csodálatos kék, a turisták jönnek a világ minden részéről és a mediterrán nyár mindjárt indul.

Ma Pafoszon járva készítettem pár képet, hogy mi volt a helyzet a bankok környékén. Voltak ugyan sorok, de nem volt igazán vészes. Ma vettem igazán észre, hogy mennyi bank van Pafoszon, szinte minden sarkon egy. ( a képek minőségéért elnézést kérek, de mozgó autóból készültek)

IMG_7966.JPGIMG_7970.JPGIMG_7969.JPGIMG_7968.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://ciprusi-utazok.blog.hu/api/trackback/id/tr655178984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zara33 2013.03.29. 16:16:47

Sziasztok!

Mi most készültünk volna Ciprusra költözni,de halasztottuk az utat.
Szerintetek mennyire bizonytalan ott a helyzet ilyen szempontból?Szépségiparban helyezkednénk el egyéni vállalkozóként.Ismerős van ,segítség lenne azonban minnél tájékozottabb az ember ,annál jobb.Kiváncsi lennék a véleményetekre is.
Üdv:

Zara
süti beállítások módosítása