10 dolog, amit szeretek Ciprusban
2013. március 30. írta: Ciprusi Utazók

10 dolog, amit szeretek Ciprusban

Az elmúlt 2 hétben az emberek annyi rosszat és rémisztő információt hallottak Ciprusról. Most szeretném kiemelni azokat a hétköznapi,de mégis fontos dolgokat, amiért érdemes erre a szép szigetre utazni vagy amiért érdemes ide költözni. Lehet, hogy kicsit szentimentális lesz a felsorolásom, de én szeretek itt élni és szeretném másokkal is megszerettetni ezt a kicsit "őrült", de bájos szigetet.

Tehát 10 dolog, amit szeretek Ciprusban:

Narancsvirágzás március végén: éppen most zajlik, nemcsak a narancs, hanem minden citrusféle most virágzik és isteni illata van. A fákon még ott függnek az érett gyümölcsök és már a virágok is. Gyönyörű fehér virágja van, amit nemcsak én, hanem a méhek is kedvelnek. A kép sajnos nem tudja visszaadni az illatot, de azért így is szép.
IMG_8005.JPGHegyek-völgyek-tengerpart: nagyon szeretem a természetet, a tengert, az erdőket, a hegyeket és ez itt mind megtalálható. Tavasszal még ugyanazon a napon lehet síelni a Troodos-hegységben és (ha merészebb vagy) fürödni a tengerben is. Nagyon sokan geocachingelnek az ismerőseink között is. Tavasszal lehet túrázni, azért nem nyáron, mert akkor nem igazán alkalmas erre a hely. Akkor nincs más választás, irány a tengerpart. Sok, festői helyen vezető túraútvonal található, ha erre jártok ne hagyjátok ki semmiképpen sem.

ciprus1_1.jpg

A BEACH: számomra ez az egyik kedvenc tartózkodási hely Cipruson, legyen tél vagy nyár, én imádom és kész. Gyerekkorom óta imádok úszni, talán ezért vonz annyira a nagy "kékség". Az egyik kedvenc partszakaszom a környéken Pafosz felé vezető úton van, mert ott gyönyörű türkiz színű a tenger ( ez a kedvenc színem is). Lehet, hogy nem Cipruson leghosszabbak a strandok, de nyáron nagyon kellemes a víz és ráadásul tiszta is.

IMG_4978

Friss gyümölcsök és zöldségek egész évben: próbálunk egészségesen táplálkozni, ráadásul van egy 11 hónapos kisfiunk, így számunkra ez is fontos és nagyon szeretjük, hogy itt mindig van friss zöldség és gyümölcs. A tél a friss citrusfélék és banán időszaka, imádom a friss citromot, amit magam szakítok le a fáról és nem kezeltek semmilyen vegyszerrel. A friss ciprusi avokádó, mert igen, az is megterem ám itt. Az ananász kivételével a legtöbb trópusi gyümölcs is megtalálható. Itt már március közepétől dúl az eperszezon, nyáron pedig a finom, mézédes ciprusi dinnye kerül az üzletekbe. Vegetáriánusok álma szerintem Ciprus, mert nemcsak friss minden, hanem még olcsó is (Magyarországhoz és Írországhoz viszonyítva is).

IMG_4821

Gyerekek szeretete: attól a perctől kezdve, amikor a szigetre léptünk mindenhol szeretettel fogadták a kisfiunkat. Pár példa, hogy milyen barátságosak itt a helyiek a gyerekekkel és gyerekes családokkal. Egy étteremben ebédeltünk, amikor a felszolgáló "elkérte" a kisfiunkat és bevitte a konyhába megmutatni a szakácsoknak. Az utcán megállítanak vadidegenek és megcirógatják az arcát, megkérdezik a nevét és hogy mennyi idős. Az egyik bevásárlóközpontban Pafoszon a pénztáros lány dögönyözte meg. Számtalan emlékem van ezzel kapcsolatban. Lehet, hogy először kicsit furcsa szokás ez a szigetre először ide utazóknak, de egy idő után meg lehet szokni és a gyerekek általában élvezik is ezt a fokú népszerűséget.

IMG_4439

A család szerepe: a család nagyon fontos szerepet játszik a Ciprusiak életében. Összetartanak, vigyáznak egymásra és a fiatalok tisztelik az időseket. Sokszor több generáció is egymás közelében él (aminek természetesen megvan a maga hátránya is), a családi kötelékek nagyon erősek. Hétvégén összejönnek a családok egy kis szuvlasütésre és beszélgetésre, erre mindig szakítanak időt.

IMG_5214

    1. Illatok: ha jártatok már mediterrán országban, akkor tudjátok miről beszélek. A déli országoknak, főleg vidéken, van egy speciális fűszeres illata. Kár, hogy még nem találták fel az illatos laptopokat. :) Az olajfák, a virágzó hibiszkuszbokrok, a leanderek, a narancsvirágok együttes aromája. Különösen tavasszal nagyon kellemesek ezek az illatok, nyáron pedig a tenger illata a parton, amikor kicsit összekeveredik a naptejekkel, de még így is nagyon kellemes.

IMG_5095

Közbiztonság: sokan azt mondják, hogy már a közbiztonság sem a régi, de azért még sokkal jobb a helyzet, mint pl. Írországban (mi ott éltünk Ciprus előtt 7 évet). Ott sötétedés után nem sétálgat az ember az utcán, ha nem muszáj. Itt viszont nyugodtan megteheti. Kisfiunk születése előtt megfordultunk nyaranta pár beach partyn, de ott egy hangos szó sem hangzott el, verekedésről pedig szerintem nem is igazán hallottak. A ciprusiak nem isznak sokat, talán ez lehet az egyik oka is.

Avrio: az avrio, azaz holnal, azaz manana, minden déli ország nyelvében megtalálható. Ráérünk még arra, holnap is lesz nap. Kezdetben nagyon nehezen szoktam meg, hogy nem most és rögtön készül el valami, de egy idő után az emberre ragad az avrio mentalitás és most már látom, hogy néha nem is olyan rossz ez, sőt.

IMG_4892

Naplementék: utoljára, de nem utolsó sorban imádom a ciprusi naplementéket és van már több tucat képem róluk, mert minden nap más a naplemente és nincs két egyforma. Tengerparton ülni az esti úszás után és figyelni a naplementét, nos ezekért a pillanatokért érdemes élni szerintem. Ehhez nem kellenek milliók, csak értékelni kell az élet apró örömeit.

IMG_5150

Ezt a 10 dolgot szeretem legjobban Ciprusban és ki tudja, hogy hova költözünk még életünk során, az biztos, hogy itt hagyok magamból egy darabkát. Tudom, hogy így lesz, mert így történt Írországban is :)

A bejegyzés trackback címe:

https://ciprusi-utazok.blog.hu/api/trackback/id/tr675184032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zara33 2013.03.30. 20:02:23

Sziasztok!

Ismét én :-)
Pont kérdezni akartam hogy mi az amit szerettek Cipruson és mi az amit nem?Mi az amit nem tudtatok megszokni és mi az ami nagyon hiányzik és ott nincs.(kivéve a családot barátokat)Mi alapján döntöttetek Paphos mellet..és mi szólt a többi város ellen mint Limassol,Larnaca,Ayanappa,Nicosia?
Aww annyi mindent kérdeznék ....

Kellemes Húsvéti Ünnepeket nektek!

Zara

Zara33 2013.04.10. 15:01:12

Úgy fest bedarált benneteket a ciprusi válság mert nem válaszoltok egy kommentre sem :(

Ciprusi Utazók · http://ciprusi-utazok.blog.hu/ 2013.04.10. 16:04:54

@Zara33:
Szia Zara33!
Több mint egy hete írtam egy hosszabb választ Neked privátban, de úgy látszik a blog.hu üzenő rendszere furcsán működik, mert ezek szerint nem érkezett meg hozzád. A Ciprusi Utazók Facebook oldalán küld el légyszi az email címedet és akkor tudok válaszolni. Ha akarod itt is megadhatod és akkor oda küldöm a választ.
Üdv: Noémi
süti beállítások módosítása