Nicosiai élménybeszámoló - Mit néztünk meg - 1. rész
2013. október 31. írta: Ciprusi Utazók

Nicosiai élménybeszámoló - Mit néztünk meg - 1. rész

Elhatároztuk, hogy a születésnapomat Nicosiában töltjük. Még sohasem jártunk a fővárosban, ezért ez jó alkalom volt, hogy kicsit elszakadjunk Páfosztól és felfedezzük magunknak ezt a szép várost. Egyébként az őszi időjárás is sokkal alkalmasabb városnézésre, mint a nyár (40 fokban nem túl jó andalogni a városban). Az első benyomásunk az volt, hogy a szép idő ellenére sokkal jobban fel vannak öltözve az emberek. Vicces volt látni, hogy ott már bizony előkerültek a pulóverek, kabátok, pedig a hőmérő higanyszála 28 fokig felkúszott.

Ez azért egy igazi nagyváros, múzeumokkal, galériákkal, hangulatos kávézókkal és jó kis üzletekkel. Nem akarok panaszkodni, mert szeretem Páfoszt is, de azért az mégis főváros. Ősszel a túrista is kevesebb, így élvezetesebb megnézni egy-egy helyet. Nem akarok a témától elkalandozni, elmesélem, hogy mit is néztünk meg:

IMG_0753

House of Hadjigeorgakis Kornesios (Hadjigeorgakis Kornesios ház): Ide azért is mentünk el, mert az útikönyvben megláttam róla egy képet és teljesen beleszerelmesedtem. Hadjigeorgakis Kornesios hivatalos közvetítő volt a török szultán és a ciprusi érsek között. Családjával egy nagyon szép, a 18. századi építészetre jellemző palotában élt. Nekünk az ún. kerevetes szoba tetszett a legjobban. Marrakesht nagyon szeretjük, már jártunk is ott és ennek a szobának jellegzetes marokkói hangulata van. Kis N is fel akarta fedezni közelebbről, sajnos a szoba legnagyobb része csak távolról csodálható, de azért még így is szép. Belépő van, 1.70 euró/fő. Nekünk szerencsénk volt, mert péntek délután rajtunk kívül nem volt senki. Nyitvatartási ideje: keddtől péntekig 8:30-tól 15:30-ig, csütörtökön délután 17 óráig. Szombaton pedig 9:30-tól 15:30-ig.

Ledra Museum and Observatory: múzeum, egy kicsi tárlattal és egy kilátó, ahonna láthatjuk Észak-Nicosiát is. Régi képek mutatják be a város történetét. Azt meg kell vallani, hogy csodálatos a kilátás onnan föntről. Egy érdekes történetet mesélt az egyik itteni barátunk a török oldalon látható hatalmas, kövekből kirakott török zászlókról és feliratról. Nicósia északi részének megszállás után a törökök éjjelente festették fel a kövekre a feliratot, de minden reggel visszafordították, hogy a ciprusiak ne lássák, hogy min dolgoznak. Amikor készen lettek a zászlók és a feliat akkor egyszerre fordították fel a köveket és sokkolták a "másik" oldalt.

A kilátóba egyébként a Debenhams-ből lehet feljutni lifttel, a 11. emeleten található, a belépő 1 euró.

IMG_0852

Folyt. köv ...

A bejegyzés trackback címe:

https://ciprusi-utazok.blog.hu/api/trackback/id/tr555608529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása