Ciprus és az olívaolaj
2013. november 28. írta: Ciprusi Utazók

Ciprus és az olívaolaj

Már Homérosz is "folyékony aranyként" emlegette az olívát, nem csoda, hiszen rengeteg jótékony hatása van. Azt hiszem, azt mindenki tudja, hogy az olívaolaj a mediterrán konyha alapja már évezredek óta. Ugyan Ciprus nincs az élbolyban, de azért természetesen itt is gyártanak olívaolajat. Paphos környékén szerencsére még sok olajfaliget van, nem betonoztak be még minden szabad földterületet. Gondolom kitaláltátok, hogy a legtöbb olívaolajat termelő országok közé tartozik Spanyolország, Görögország és Olaszország.

Egyesek szerint a görögök először Kréta szigetén termelték, már i.e. 3500-ból vannak olívaolajas amfórák. Más vélemények szerint viszont elsőként a kánaániták sajtolták az olajat i.e. 4000 körül a mai Izrael területén.

A ciprusiak szerint itt már i.e. 6000-ben is voltak olajfák, sőt lehet, hogy előtte is, de erre nincsenek bizonyítékok. Köztudott az is, hogy nem csak a főzéshez használták, hanem több célt szolgált. Az ókori Görögországban az atléták rituálisan olívaolajjal dörzsölték be a testüket, de vallási szertartások fontos kelléke is volt, többek között Cipruson is. A pap a temetés előtt olívaolajat hint a halott testére vagy például a templomban szárított olajfalevelet égetnek, mert ennek a füstje segít elűzni a gonoszt. Még nem is olyan régen esküvői koszorúkat olajfaágból fonták.

Az olívaolaj egyik speciális fajtája Mavroladot, itt Paphos környékén termelik. Intenzív íze van és sűrű is. A helybeliek szívesen fogyasztják friss kenyéren vagy éppen pirítóson, egy kis tengeri sóval meghintve. Cipruson a fügéket is ezzel dörzsölték be, hogy hamarabb érjenek.

Azt kell mondanom, hogy szerencsére, de egyre több kozmetikum készül belőle. Szappanok, krémek, testápolók, amik teljesen mentesek mindenfél káros anyagtól. Nemrég voltunk egy karácsonyi vásáron és ott is számtalan fajtáját árulták. Illatmentes, leginkább az otthoni  régi házi szappanok illatára hasonlít és mivel tartósítószermentes is, könnyen megavasodik. Ezt személyesen tapasztaltam.

Érdekes tények az olíváról:

- több, mint  5 milló olívafa van Európában
-  az olajág régóta a béke szimbóluma
- a Biblia özönvízről szóló részében egy a csőrében olajágat tartó galamb jelenti a megmenekülést
-  egy olajfa akár 1500 (!!!) évig is elélhet - ez a rekord -  de az átlagéletkor 500 év (nem is olyan rossz)
- nagyon gazdag telítetlen zsírsavakban, így fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, a koleszterinszintet és annak lerakódását is megakadályozza; ezenkívül vérnyomáscsökkentő és gyulladáscsökkentő hatása is van

Olive tree
Forrás: Wikipédia

A bejegyzés trackback címe:

https://ciprusi-utazok.blog.hu/api/trackback/id/tr745662134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása