Kirándulási tippek Paphos környékén - Avakas Gorge
2014. január 30. írta: Ciprusi Utazók

Kirándulási tippek Paphos környékén - Avakas Gorge

Nagyon úgy tűnik, hogy Ciprusra már beköszöntött a tavasz. Huszon fokok vannak, bár a héten elég sok eső esett, de kell ez nagyon, mert nemsokára beköszönt a nyári szárazság, ami általában május végétől novemberig tart. Ez az időszak már alkalmas arra, hogy kirándulgasson az ember.

Szerencsére Paphos környékén sok látnivaló van, ebbe beletartoznak a természetjárók kedvencei is: a szép strandok, hegyek, szurdokok. Az utóbbiak közül itt található az Avakas Gorge, azaz az Avakas-szurdok, ami kb. 3 km hosszú és mindenképpen érdemes megnézni, ha a környéken jártok. No persze nem nyáron, mert akkor nagyon meleg van az ilyen kirándulásokhoz, de tavasszal és késő ősszel nyugodtan ellátogathattok oda.

A csodálatos és szerencsére még háborítatlan Akamas-félszigeten fekszik, ahol a sziklafalak akár 30 méterre is magasodhatnak fölénk. Tényleg szép hely, már mi is jártunk ott, de sajnos nem volt időnk végigjárni az egészet, viszont egyszer biztosan visszamegyünk. 

Nagyon gazdag a szurdok flórája és faunája. Olyan növényeknek ad otthont, mint a fenyő, ciprus, boróka, vad fügefa, tölgy és páfrány. Rengeteg vadvirág is nő errefele, valamint a centauria akamandis, ami tavasszal virágzó apró lila virágjairól ismerhető fel, az imolák nemzetségébe tartozik (kicsit hasonlít a magyar búzavirágra). Az állatok közül élnek itt sólymok, rókák, lepkék, baglyok, vadnyulak, hollók, különféle lepkék és természetesen hüllők is (sajnos nem tartoznak a kedvenceim közé - bár Irországban simogattam anakondát, de mégsem lopták be magukat a szívembe).

A szurdok egyes részeit viszonylag nehéz megközelíteni, de nem természetesen nem lehetetlen. Érdemes jó túracipőt húzni és megfelelő mennyiségű vizet vinni egy ilyen túrára. Valamint ne felejtsetek el valakinek szólni, hogy túrázni indultok, mert jobb a biztonság. Szerveznek ide csoportos túrákat is.

-------

Paphos és környéke információs oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://ciprusi-utazok.blog.hu/api/trackback/id/tr545790658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása