Ciprusi élménybeszámoló - újból falunapon jártunk
2014. október 14. írta: Ciprusi Utazók

Ciprusi élménybeszámoló - újból falunapon jártunk

Szinte minden évben ellátogatunk Statos és Agios Fotos falvak által megrendezett falunapra. Már ötödik alkalommal tartották és rengeteg látogatót, helyieket és egyre több turistát, vonzott ebben az évben is. Szeptember 21-én volt és természetesen kellemes volt az idő, a tavalyit sajna elmosta az eső. Igen, tudom hihetetlen, de ez a két kis falu Ciprus hegyes-völgyes vidékén fekszik 1000 méter magassában. Idén viszont velünk volt az időjárás is. 

Ez a vidék híres a bortermeléséről, a szárított húsáról (ez az ún. tsamarella) és a siousioukos készítéséről, ami nem más, mint egy tradicionális finom édesség, amit nagyon hosszú ideig szőlőlébe mártogatnak és az egyre vastagabb réteget képez rajta, közepén mandula van.

IMG_3653Szárított húst áruló ciprusi bácsi 

Népviseletbe öltözött ciprusiak mutatták be a régi mesterségeket, volt kiállítás is, na és persze az angol lakosság körében nagyon közkedvelt bórkostoló is. Idős nénik készítették a finomabbnál finomabb helyi sajtokat pl. anari, halloumi vagy éppen a trahanát (ezt levesek sűrítésére használják Cipruson és Görögországban ősidők óta). Kemencében sütötték a friss kenyeret.

IMG_3649Készül az anari.

Az egyik jó dolog ebben a falunapban, hogy mindenféle finomságot meg lehet kóstolni, pici adag ételeket kóstolóként ingyen osztogatnak. Így kipróbálhattuk például a finom kis ciprusi sütiket, amit szőlőből főzött sziruppal locsolnak meg vagy a resit, ami egy sűrű kásához hasonlít, durva búzából és bárányhúsból főznek és általában a cipursi lakodalmakon a násznépnek szolgálnak fel. Nagyon ízletes volt minden. Sütöttek még helyben katimerit is, ami nem más, mint a palacsinta ciprusi megfelelője. Sajnos, ez nagy csalódás volt, a finom magyar palacsinták után, de tudjuk, ahány ház, annyi szokás.

IMG_3654

Siousioukos minden mennyiségben

Tolakodás most is volt, de felejtsük el, hogy Cipruson vagyunk, már megszoktuk :)

Természetesen mindenből lehetett venni is, mert kirakodóvásár is volt. Rengeteg friss gyümölcs (szőlő, alma, szilva), óriási paradicsomok és minden, ami szem szájnak ingere. Tetszett még a táncbemutató, ahol még idős ciprusiak is felmentek a színpadra és táncoltak a fellépőkkel. Senki nem nevette ki őket, nagy tiszteletnek örvendtek, hogy ennyi idősen is tudják még ropni és együtt táncoltak a fiatalokkal. 

IMG_3618

IMG_3609

A gyerekek sem unatkoztak, lovagolhattak öszvéren, volt arcfestés, ugrálóvár, bohóc, kézműveskedés.

Nagyon jól éreztük magunkat, bár hatalmas volt a tömeg, még rendőri irányítás is kellett :) Vicces kép a bejegyzés végén ebben a témában.

Most pedig jöjjenek további képek: 

IMG_3651Az elmaradhatatlan szuvlaki, száll a füst és pirul a hús. 

IMG_3652Idős néni különböző ciprusi "befőtteket" árult.

IMG_3643Kosárfonó idős nénik népviseletben.

IMG_3633Régi mesterségeket is bemutattak.

Nagyon tetszettek ezek a régi reklámtáblák.

IMG_3624

 

IMG_3625

 

Régiségek minden mennyiségben:

 

IMG_3631 

IMG_3629

 

IMG_3656Kis ciprusi kavarodás

A bejegyzés trackback címe:

https://ciprusi-utazok.blog.hu/api/trackback/id/tr416789473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása