Pafosz környéki látnivalók - Kato Pafoszi Régészeti Park
2013. február 27. írta: Ciprusi Utazók

Pafosz környéki látnivalók - Kato Pafoszi Régészeti Park

Szüleim látogatóban voltak nálunk decemberben így úgy döntöttünk, hogy látogassunk meg egy olyan helyet a környéken, ahol még mi sem jártunk. Ezek közé tartozott a Kato Pafoszi Régészeti Park. Télen vagy tavasszal sokkal jobban élvezhető, a nap kellemesen süt. Ezt nyáron viszont nem mondhatjuk el, a rekkenő hőségben senkinek sincs kedve itt sétálgatni.

A régészeti park érdekessége, hogy már a 80-as években felvették a világörökségi listára és a ciprusiak is úgy döntöttek, hogy érdemes készíteni egy átfogó tervet a régészeti leletek megőrzése érdekében. A legtöbb lelet a római korból való.

Ez egy hatalmas terület, így mindenképpen érdemes kényelmes cipőben útnak indulni, mert a lábunkat az biztos, hogy lejárjuk. 

Mit is láthatunk a Kato Pafoszi Régészeti Parkban:

  • Elsősorban mozaikjairól híres, amelyek a 3-5. századból származnak és a nemesek villáinak a padlóját díszítették. A legtöbb mozaik görög mitológiai jeleneteket örökített meg. Tényleg gyönyörűek. A legépebben megmaradt mozaik Dionüszosz házában látható (House of Dionysos), aki nem más, mint a bor és a mámor megtestesítője. Tézeusz háza (House of Theseus) nem messze található az előzőtől és itt érdekes geometriai formákat ábrázoló mozaikokkal találkozhatunk. A legszebbek a Tézeusz megöli Minotauruszt, a bikafejű szörnyeteget és az Achilles születését ábrázoló. A következő ház Aion (House of Aion) nevéhez fűződik (4. század) és itt szintén csodálatos mozaikokat nézhetünk meg. (Fényképezni a fedett helyeken sajnos nem lehet, a szabadtérieknél igen.) Orfeusz háza (House of Orpheus) és a négy évszak háza (House of Four Seasons) szintén említésre méltó, ne hagyjuk ki azokat sem.
  • A római színházhoz is mindenképpens sétáljunk, mészkőből építették a második században.A mai napig tartanak itt színházi és zenei előadásokat.

  • Az Agóra szintén említésre érdemes még. Ez volt tulajdonképpen a központi tér, amelyet szintén a második században építettek.

  • Az Aszklépiosz isten nevéhez fűződő ház - Asklepeion - amit elsősorban a gyógytásnak szenteltek és több nagyobb szobából és egy négyszögletes udvarból állt.

  • Nagy örömömre egy kisebb világítótorony is található a park területén ( nagy világítótorony imádó vagyok), sajnos nem látgatható, de kívülről is nagyon szép és mellőle szép kilátás nyílik az egész öbölre.

A  régészeti park nagyon tetszett talán annyi negatívuma van, hogy nagyon kevés tábla/jelzés és felirat található a park területén, így elég kevés háttérinformációt tudunk meg a nevezetességekről. Érdemes beszerezni egy jobb útikönyvet, ha ennél is többet szeretnénk megtudni róla.A belépő EUR3.40/fő, de ezzel a jeggyel park egész területe látogatható. Reggek 8-tól egész évben nyitva tart, nyáron kicsit később zár, este fél 8-kor.

Most pedig jöjjenek az ott készült képek:

8338492686_52c0c42b69_c.jpg8338495652_c20620f8ef_c.jpg8338481574_90c2d487ee_c.jpg8338477204_b1bc7f71fb_c.jpg8337429303_26879cc318_c.jpg8337410781_01b528afb3_c.jpg8337417153_ca675bc083_c.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ciprusi-utazok.blog.hu/api/trackback/id/tr755109000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása