Ciprusi időjárás - Ciprus éghajlata
2012. március 01. írta: Ciprusi Utazók

Ciprusi időjárás - Ciprus éghajlata

Bátran mondhatjuk, hogy Ciprusnak egész évben nagyon kellemes az éghajlata. A nyár kb.8 hónapon át tart: áprilistól novemberig. A bejegyzésben megjelenő képek 2011. november 11-én készültek és bizony még sokan fürödtek a tengerparton. Hozzáteszem, hogy főleg angol és orosz származású turisták. Napozni viszont még ilyenkor is bátran lehet, kellemesebb is, mint nyár közepén.

IMG_5351

IMG_5350

A ciprusi nyár nagyon meleg és száraz, csapadék szinte egyáltalán nincs, akár 3 hónapig sem esik az eső. Afrikából érkezhet por-homokszennyeződés és ilyenkor sajnos a levegő minősége nem túl jó, viszont ez pár nap alatt általában elmúlik. A sziget éghajlta mediterrán, a nyugati parton (ahol Paphos is fekszik) pedig szubtrópusi-mediterrán. Ha véletlenül esik eső az hatalmas mennydörgéssel érkezik és általában pár percig tart, de ez nagyon-nagyon ritka nyár közepén.

Az enyhe tél november és március között van, ilyenkor hull le a csapadék, amire a növényeknek, a víztározóknak hatalmas szüksége van. Márciusban nappal már kellemes idő van, esténként még elkel a melegebb pulcsi vagy vékony dzseki (ne lepődjetek meg, ha a helyiek még télikabátban járnak). A sziget ilyenkor gyönyörű zöld, amerre a szem ellát zöld dombok és mezők, amit pipacsok díszítenek. Nyáron ez a kép teljesen eltűnik és minden kiszárad. Mintha nem is ugyanazon a szigeten járnánk.

Kirándulóknak elsősorban a márciustól-május végéig tartó időszakot ajánlanám, ekkor a legszebb a természet és a legelviselhetőbb a hőmérséklet is. Érdemes zárt cipőt húzniuk a szúrós aljnövényzet és a kígyók miatt (Cipruson élnek mérgesek is). Júliusban vagy augusztusban egyáltalán nem ajánlott az ilyesmi. A legkellemesebb strandolási idő szeptemberben és októberben van. Ilyenkor nagyon kellemes a víz, a Nap viszont már jobban kíméli a bőrünket.

Még a síelők sem fognak Cipruson unatkozni, hiszen a Troodos-hegységben lehet síelni is. Ha szerencsénk van decembertől-márciusig találunk itt havat, ami alkalmas síelésre. A felvonók jók és felszerelés is kölcsönözhető a síháznál. A rendőrség viszont gyakran lezárja a hegyi utakat a havazás miatt, nem igazán tudják eltakarítani. Ha mégis felengednek, akkor általában csak a négykerék meghajtású vagy hólánccal felszerelt autókat. Télen a hegyekben vigyázni kell a leégésre, éppen úgy, mint nyáron, az UV nagyon erős lehet.

Nyáron fokozottan ügyelni kell a napszúrásra és a leégésre. Gondolom Te sem szeretnéd az üdülésed első napjait a leégett bőröd kezelgetésével múlatni a hűvös, légkondis szobádban. Itt tényleg be kell tartani, hogy ne napozzunk a déli órákban. A bőr ekkor nem barnul, hanem ég, de nagyon!! Magas faktorú naptej ajánlott és valami fejfedő, ami lehet kendő/sapka bármi, csak fedje a fejünket. Napszemüveg is szükséges, egyébként sem látunk túl sokmindent nélküle.

Te sem szeretnél így kinézni (a képen szerencsére nem én szereplek):

Milyen ruhát érdemes nyáron Ciprusra hozni, ha pl. üdülni jössz egy hétre vagy kettőre?

Lenge, jó légátereszető, pamut/len holmit. Én szinte csak ujjatlan ruhákban jártam, mert nem igazán lehetett melegebbet elviselni. Papucs az mindenképpen kell, a szandál már túl meleg :)

Ennyi a ciprusi időjárásról röviden és tömören.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ciprusi-utazok.blog.hu/api/trackback/id/tr764267248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása