Tél Cipruson
2016. január 04. írta: Ciprusi Utazók

Tél Cipruson

img_5757.JPGKarácsony előtti utcakép Coral Bay-ről, felhők nincsenek, csak napsütés :) 


Ismerőseim és barátaim gyakran kérdezik, hogy milyen az idő télen Cipruson. A válaszom, változékony. A Troodos-hegységben eshet a hó, mivel ott az éghajlat hegyvidéki, ezért legalább olyan hideg van fent, mint Európa más hegyvidéki területein. Gyakran lezárják telente az utakat és csak az mehet fel, aki négykerék meghajtásos autóval közlekedik. Cipruson téli gumiról meg nem igazán hallottak :)

Ha felénk egy hidegfront érkezik, akkor bizony lehűl a levegő még a partvidéken is. Január legelején is volt egy ilyen hullám, napközben csak 12 fok volt és éjjel pedig csak 3. Ez nagyon kevés rendes fűtés nélküli és szigetelés nélküli házakban. Ha szerencsénk van, akkor a napközbeni hőmérséklet felkúszhat 18-20 fokra is, még januárban is. 

Gyakran vannak telente záporok vagy akár viharok is, de kell is az eső, mert a mi nyári vízellátásunk az eső mennyiségétől függ. Természetesen a növényeknek is szüksége van rá a hosszú, forró és nagyon száraz nyár után. Tavaly még hózápor is volt, de ez szerencsére nagyon ritka a mediterrán területeken. 

img_5792.JPG

Decemberi fürdőzés a Földközi-tengerben


December végén, karácsony után 2015-ben olyan meleg volt, hogy sokan napoztak a strandon, sőt a bátrabbak még a tengerben is megmártóztak, gyerekek a parton homokoztak. 28 fok volt napon!!! Ez viszont nem túl gyakori jelenség télen. Voltak ismerősök, akik arról érdeklődtek, hogy szeretnének télen - december - február- a tengerben fürödni. Ki kellett őket ábrándítanom, hogy erre nincs lehetőség. Túl hideg a tenger, még márciusban vagy áprilisban is elég hideg a víz, nemhogy télen.

Előfordul az is, hogy jó pár napig egyfolytában esik az eső, ezt nem igazán szeretjük, mert nem süt nap és akkor bizony nagyon hideg van a házakban, még akkor is, ha fűtünk.

A jó hír viszont, hogy Ciprusra még télen is érdemes utazni, hiszen a napsütéses órák száma még ekkor is magas, 5-6 óra naponta (nyáron 12-13 óra). Például decemberben 180 órát süt átlagosan a nap. Lehet ilyenkor kirándulni, túrázni, múzeumba látogatni. Kellemesebb a kirándulás, mint nyáron, mert szenvedünk ilyenkor a nagy hőségtől és az extrém páratartalomtól.

tipp_x_com_200.png Autóbérlés Cipruson

Szálláshelyek Cipruson

 

img_5787.JPG

A jachtok még decemberben is ringanak a vizen - Kato Paphos

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ciprusi-utazok.blog.hu/api/trackback/id/tr348237018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása