Hegyi falvak Cipruson - Omodos
2011. július 16. írta: Írországi Utazók

Hegyi falvak Cipruson - Omodos

 Omodos egy helyes kis hegyi falu a Troodos hegységben, 80km-re található Nicosiától. Olvastunk róla az útikönyvben és úgy döntöttünk a családdal együtt - akkor itt nyaraltak éppen  a szüleim - hogy megnézzük magunknak. Az oda felé vezető útom egyszer csak elfogyott az "út", egy részét éppen akkor újtották fel és elég érdekes volt, mintha a világ végén lettünk volna, mert táblák sem jelezték, viszont járt egy pár autó arra, így mi sem fordultunk vissza. Peyia irányából ez az egy út vezet fel a hegyekbe, lehet még menni Limassolból is, de az kevésbé festői :)

Azt írták a településről, hogy nagyon turistás, ez igazi "kirakatfalu", de szerencsére kellemesen csalódtunk benne. Tetszettek a girbe-gurba utcák, a nénikék, akik hímeztek az utcán, a narancsfa árnyékában bóbiskoló bácsik. Betértünk egy mini múzeumba is, ami valaha egy hely család lakóhelye volt. A "tárlatvezető" otthonkás néni körbevezetett minket a házban és megmutogatta a családi fotókat, berendezéseket, sőt még kakukkfű virágból készült mézet is vettünk nála. Ilyet még sohasem kóstoltam, de a szüleim szerint olyan íze van, mint az otthoni régi mézeknek. Még megkóstoltuk a házi készítésű commandaria bort, ami finom volt, pedig én nem szeretem a bort általában. Nos, aki többet szeretne tudni erről a ciprusi az olvassa el a Művelt Alkoholista bejegyzését róla :)

A borkóstoló után megnéztünk még egy helyes ólomüveges/üveges műhelyt - Szilvi rád gondoltam, mikor ott voltunk - csodálatos ékszereket, vázákat és egyéb lakásdíszeket árult a tulajdonos, aki maga készítette ezeket a remekműveket. 

Omodos apró, gyorsan körbe lehet járni. Érdemes még megnézni a templom melletti múzeumot, ami ciprusi ellenállóknak állít emlíket, akik elestek az angolok elleni harcokban.

A falu főtere nagyon aranyos, kellemes kávézókban hűsölhetünk. Bár eléggé a turistákra specilizálódtak, szinte minden a duplájába kerül, mint máshol.

A képek, amik ott készültek:

A bejegyzés trackback címe:

https://ciprusi-utazok.blog.hu/api/trackback/id/tr703072554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szilvi82 2011.07.28. 19:53:16

Ólomüveges??? És ezt blogpostból kell megtudnom??

Írországi Utazók · http://www.reserva.blog.hu 2011.07.30. 17:13:19

@Szilvi82: már rég el akartam mesélni, de amikor skype-on beszélünk, annyi mindenről szó van :)
süti beállítások módosítása