Magyar vs ciprusi karácsony 1:0
2014. december 13. írta: Ciprusi Utazók

Magyar vs ciprusi karácsony 1:0

Közeledik a karácsony és engem mindig is érdekelt, hogy a különböző kultúrákban, országokban, hogyan is ünneplik az én kedvenc ünnepemet. Míg Írországban éltünk egy kis bepillantást nyertünk az ír karácsonyba és amióta itt élünk egyre jobban izgat, hogy mi Ciprussal a helyzet. Kit is kérdezhettem meg volna erről, mint a "szomszédasszonyomat" :) Kicsit kifaggattam, hogy az ő ciprusi családjukban milyen tradíciók uralkodnak és egyáltalán hogyan zajlik az ünnep.

 8337404977_73e98c5988_z_1_.jpg

Sajnos arra a megállapjtásra jutottunk, hogy itt bizony a húsvét sokkal fontosabb szerepet játszik, mint a karácsony. Szinte eltörpül mellette és nem is tartják olyan fontosnak a ciprusiak. Elmondása szerint kicsit olyan, mint egy sima hétköznap leszámítva, hogy a családtagok körbejárnak, meglátogatják egymást december 25-től december 31-ig. Együtt esznek-isznak és ajándékoznak, de nem igazán meghitt az ünnep. Lehet, hogy annak is köszönhető, hogy a pálmafás, napsütéses időben nehezen kerül az ember karácsonyi hangulatba. Hiányzik a hó, a jég, a téli idő. Ha igazi karácsonyi hangulatba akarunk kerülni, akkor érdemes felmenni a Troodos-hegységbe, ahol gyakran esik ilyenkor még a hó is.

15824396850_0e0a212010_z.jpgA mi kis karácsonyfánk, sajnos nem igazi, de hát Cipruson vagyunk

Karácsonykor és december 31-én is sütnek tortát (vasilopita), amibe szerencsepénzt rejtenek. Aki megtalálja, annak szerencséje lesz az új évben. Itt a mikulás - Szent Bazil/Ayios Vasilis - január elsején érkezik és ő hozza az ajándékokat. A karácsony végét a Theophania jelzi, január 6-án, amikor a papok megszentelik a tengert, egy keresztet dobnak a vízbe, ezután pedig a bátor, hideg víztől nem félő ciprusi férfiúk úsznak egyet a "jeges"  - csak vicc volt - Földközi-tengerben. Aki legelőször megtalálja a hideg tengervízben a keresztet, arra nagy szerencse vár az új évben. 

A karácsonyfákat már felállítják a házakban és az üzletekben még november végén, éppen úgy, mint Írországban. Mindig olyan fura, hogy még szinte nyári ruhában járkálunk és a bevásárló központ hangszórójából már szól a "Last Christmas". Süt a nap és gyönyörűen csillog a kéklő tenger, egy-két turista még meg is mártózik benne, de már kezdődik a karácsonyi készülődés. Ezt nem lehet megszokni, de közben jó érzés, hogy nem kell fagyoskodni :)

Mi már karácsonyoztunk itt is és Írországban és itt is, persze soha nem hiányzott a töltött káposzta, a beigli és a szaloncukor sem. Furcsa volt az is, hogy december 25-én pólóban és vékony pulcsiban sétálgattunk a tengerparton a szüleimmel, virágoztak a muskátlik és apukám az év utolsó napján még megmártózótt a medencében :)

Tehát mindent összegezve, azért még mindig a magyar karácsony áll közelebb a szívünkhöz, de ez nem is véletlen. 1:0 a magyar karácsony javára. Élhetünk bárhol a világon, a magunkkal hozott tradíciók velünk együtt élnek tovább és ezt adjuk át kisfiunknak is. 

490684_960_638.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ciprusi-utazok.blog.hu/api/trackback/id/tr556980077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása