Csak grillezünk, grillezünk ...
2011. július 02. írta: Írországi Utazók

Csak grillezünk, grillezünk ...

 Még csak második hónapja leszünk Cipruson, de a grillezés már-már hagyománnyá válik. Mindent meggrillezünk, ami a kezünk ügyébe akad. Kóstoltunk különböző módon elkészített szuvlakikat, de nekem az itthon készített ízlik a legjobban. Gábor a tűzgyújtó mester és a grillezést is ő végzi. Én közben elkészítem a görög salátát és már 1 nappal korábban marinálom a csirkehúst. Néha veszünk mexikó fűszerekkel bepácolt sertéshúst is a hentesnél, az is nagyon finom. Kicsit csípős, de annál finomabb.

IMG_4675

Ma a csirkehús mellé kis cukkiniszeletek is kerülnek a nyársra. Közben rájöttünk, hogy érdemes 1 órával korábban begyújtani a tüzet, amire sütni akarunk kellemes parázs lesz. A grillünk nem "high-tech", de ezen is finoman megsül minden. Én szeretem a faszén enyhe ízét.

IMG_4738

A salátára általában ciprusi fetát használok, amit itt birka és kecsketej keverékéből készítenek és természetesen isteni. Ma egy másik sajttal a halloumival próbálozunk, ami tehén, birka és kecsketejből készül és egy keménysajt fajta. Az interneten ezt találtam róla:

 

A sajt fehér színű, sajátos ruganyos textúrával rendelkezik, sóval, mentával, chili paprikával ízesítjük. Minőségét  +4 oC-os hűtőben fél évig őrzi meg.

Az átlagnál magasabb olvadási pontja miatt, kiválóan alkalmas főzésre, sütésre, grillezésre.

Nagyon finom salátákkal, grill zöldségekkel tálalva. A ciprusiak nagy előszeretettel fogyasztják a nyári meleg hónapokban görögdinnyével együtt. Továbbiakban fogyasztható még nyersen, serpenyőben sütve, grillezve, főzve, tészta ételekre reszelve. A Halloumi sajt tökéletes sör vagy bor mellé, továbbá tálalható bármely napszakban.

Ma ezt is kipróbáljuk a grillen, majd beszámolok róla milyen volt.

IMG_4737

Ha pedig innivaló, akkor frappé, amit Gabi szintén tökéletesen tud elkészíteni a kis frappékészítő gépünkkel. Még egy korábbi görögorsági buszus utunk során vásároltuk. (Régi szép idők, amikor 22-23 órát zötykölődtünk a buszon, hogy eljussunk a tengerre.) A tejes változatot szeretjük a legjobban.

 

IMG_4727

Ilyen eredmények születnek általában: IMG_4678

Most pedig mennem kell, mert inycsiklandó illatok áradnak a teraszról :)

A bejegyzés trackback címe:

https://ciprusi-utazok.blog.hu/api/trackback/id/tr883032965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szilvi82 2011.07.04. 21:17:54

Hát jó, az új billentyűzetemet meg ti álljátok, mert ebbe belenyáladztam... :-)

Írországi Utazók · http://www.reserva.blog.hu 2011.07.05. 15:32:49

@Szilvi82: :D majd megkóstolod a grillezett zöldségeket élőben is :)

ittazidő 2011.07.08. 09:09:11

Fantasztikus étkek! Csorog a nyálam.:-))
süti beállítások módosítása