Még a virágárus néni is elénk furakodott avagy TB ügyintézés Cipruson
2013. január 22. írta: Ciprusi Utazók

Még a virágárus néni is elénk furakodott avagy TB ügyintézés Cipruson

bürokrácia.jpg

Most kicsit rendhagyó az írásom, mert nem a szokásos "mit nézzünk meg Cipruson" jellegű lesz, hanem ciprusi életünk egy kis szösszenetét szeretném bemutatni. Nos, mint mindenki másnak, nekünk is el kellett látogatnunk a Social Insurance páfoszi irodájába. Nekünk nem volt elég egyszer, mi kétszer mentünk! Na nem azért, mert annyira szeretünk oda járni, hanem azért, mert természetesen "hiányzott egy papír", ami az itteni ügyintézés szlogenje. 

Azt hozzá kell tenni, hogy a ciprusiak képtelenek sorbanállni (ha jól emlékszem otthon is hasonló a helyzet). Ezt úgy kell elképzelni, hogy áll egy viszonylag hosszú sor, megérkezik a ciprusi és a következő folyamat zajlik le a fejében:

- nem hiszi el, hogy a sor ilyen hosszú

- lázasan körbenéz és ideges lesz, még mit nem, ő nem vár ennyit

- megkérdezi a sor elején állóktól, hogy ők oda várnak-e (hát persze, hogy nem csak múlatják az idejüket, mert nincs jobb dolguk)

- mikor megkapja a várva várt választ, akkor "egészen véletlenül" a sor elején marad és elfelejt visszamenni a sor végére

Ezt többen eljátszották előttünk és kezdett kicsit idegesíteni, de már megtanultuk, hogy Cipruson (meg máshol) sem érdemes ilyesmin mérgelődni, hiszen rövid az élet :) Amikor már majdnem bejutottunk A SZOBÁBA, egy virágárus néni is megjelent és bement előttünk, na nem ez már sok volt, Még ő is?? Szerencsére nem sokáig maradt és mi következtünk. Nem is hittük el, de jobb is volt így, mert épp bőszen telefonálgatni kezdett az ügyintéző, így meg kellett várni, hogy befejezze azt.

45 perces sorbanállás után be is jutottunk A SZOBÁBA, ahol egy nem igazán kedves (és akkor még nagyon enyhén fogalmaztam), a 70-es éveket idéző ügyintéző hölggyel találkoztunk, aki közölte velünk, hogy ahhoz, hogy Cipruson vállalkozóként regisztrálja magát Gábor (férjem) be kell bizonyítani, hogy mit is csinál. Egy online vállalkozó feladatköre eléggé kiterjedt, így furcsa kérés volt ez. Mikor megkérdeztük, hogy hogyan is bizonyítsunk, akkor ő közölte velünk, hogy találjuk ki. Én már majdnem mondtam neki, hogy "give us a clue", Gábor pedig majdnem nevetett kínjában, de végül azzal távoztunk, hogy rendben "we'll be back" és hozunk magunkkal egy tonna fénymásolatot, arról, hogy mit is csinál valójában.

Egy helyes kis paksamétát hoztunk össze, 1 napos fénymásolás eredménye volt és azzal felfegyverkezve akartuk bevenni a páfoszi TB irodát. Ekkor már 8 hónapos fiunkat is magunkkal cipeltük, hogy hátha a gyerek jó hatást gyakorol rájuk. Újabb sorbanállás a szoba előtt, csak laza 20 perc volt. Az ügyintéző hölgy továbbra is olyan fejet vágott, mint aki citromba harapott. Végignézte a fénymásolatokat és megállapította, hogy 1 papír hiányzik, mégpedig a rental agreement, vagyis a házunk bérleti szerződése, mire mi diadalittasan megmutattuk neki, hogy voilá, nekünk olyan fénymásolatunk is van (he-he). Kicsit bosszankodott, szerintem remélte, hogy valahol elbukunk. Nos, megkaptuk a pecsétet és továbbirányított minket egy Maria nevű hölgyhöz. Őt nem volt egyszerű megtalálni, mert minden második ciprusi nőt így hívnak ( a fiúkat meg Jorgosznak, amit csak itt Jorgonak ejtenek). Szerencsére azért megtaláltuk az irodát, ahol újból sorbanálltunk, közben gyermekünk összehaverkodott a többi várakozóval, legalább ő feltalálta magát. Röpke fél órányi várakozás után találkoztunk Mariával, aki nagyon kellemes ember volt, de tényleg, össze sem lehetett hasonlítani az előző ügyintézővel. Segítőkészen tájékoztatott minket mindenről, többek között arról is, hogy egy újabb sor vár ránk. 

Ezután felgyorsultak velünk az események, egy újabb sor, újabb 15-20 perc a sorban, gyermekünk kezdett éhes és álmos lenni, de előtte még udvarolt a ciprusi ügyintéző hölgynek (ez volt a harmadik), aki szintén kedves volt és fiatal is, őt még nem törte meg a rendszer. A rossz hír az volt, hogy egy újabb sor vár ránk.

Ezután a recepciós hölgyhöz kellett visszamenni, újabb sor, még 10 perc, ekkor már fiunk félig aludt, mi is majdnem. Majd a pénztárhoz kellett fáradnunk és SORBANÁLLNI!!! Újabb 10 perc, az a minimum. Amikor a pénztárt letudtuk, akkor vissza  a recepcióshoz, rövid sor, 5 perc sorbanállás és és és VÉGE VOLT. Nem is hittünk a szemünknek, a regisztrálás kész és március végéig nem kell ide jönni. Akkor is csak azért, mert személyesen az ottani pénztárba kell befizetni a TB-t, de csak kézpénzben, mert kártyát nem fogadnak el. Biztosan kell majd ott is sorbanállni ugye? :)

A bejegyzés trackback címe:

https://ciprusi-utazok.blog.hu/api/trackback/id/tr225036540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása