Kolokasi - a ciprusi konyha mérgező zöldsége
2014. január 16. írta: Ciprusi Utazók

Kolokasi - a ciprusi konyha mérgező zöldsége

Van egy különleges  trópusi gumós zöldség, amit a ciprusi konyha előszerettel használ, ami nem más, mint a kolokasi vagy más néven taro. Nem helyi "találmány", hiszen a dél-indiai, délkelet-ázsiai konyha is felhasználja ezt a különleges növényt, ami nyersen mérgező. Már a rómaiak is fogyasztották, hasonló funkciót töltött be, mint a burgonya.

Igen, jól hallottátok addig mérgező, amí meg nem főzik, érdemes a főzésnél egy csipet szódabikarbónát hozzáadni, így a méreg - kalcium oxalát - szinte teljesen eltűnik. A ciprusi tradícionális konyhában általában a sertésből és marhahúsból készült pörköltfélék köreteként szokták fogyasztani. Nekünk még nem volt hozzá szerencsénk, viszont a szomszédunkban van egy kert, ahol ezt a növényt termesztik. Hatalmas óriás lapulevélhez hasonló levelei vannak, ami gyakran hasonlítanak "elefánt fülekhez". Nagyon hangos ciprusi szomszédok több napon keresztül takarították be októberben és novemberben.

kolokasi_stew_2.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://ciprusi-utazok.blog.hu/api/trackback/id/tr975690179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása