Lokum, a világ legrégibb édessége - Cyprus Delight
2014. augusztus 11. írta: Ciprusi Utazók

Lokum, a világ legrégibb édessége - Cyprus Delight

IMG_3245.JPG

Aki Cipruson járt, az biztosan ismeri ezt a finom édességet, amit úton-útfélen árulnak. Nemrég egy kedves blogolvasóm érdeklődött róla, így hát utánanéztem kicsit ennek a finomságnak.  Én nagyon szeretem, különösen a rózsvizes a kedvencem - mennyei és a kép is erről készült. A világ, ezt a keményítőből és cukorból készült finomságot Turkish Delight-ként ismeri, viszont itt nálunk politikai okokból Cyprus Delight a neve. Zselészerű, kicsit ragadós, pont ezért hintik be porcukorral miután kis kockákra vágják és mielőtt becsomagolják.

A lokumot a 15. században, az Oszmán Birodalomban kezdték legelőször készíteni; eredetileg lisztből, cukorból, vízből, melaszból vagy mézből. A mai receptet egyébként a 19. században fejlesztették ki. Különféle ízesítésben kapható, van narancsos, barackos, citromos, pisztáciás, kókuszos, mogyorós és még sorolhatnám a különféle ízeket. Egy jó tanács: keressétek az Amalia nevű márkát, mert szerintem az a tuti (és apukám szerint is :)).

Környékünkön, Yeroskipou-ban gyártják a tradicionális ciprusi lokumot. Bár nem tartozik a legegészségesebb nassolnivalók közé, csak természetes alapanyagokat használnak fel az elkészítése során; ami igaz, hogy hosszú ideig tart, de annál jobb minőségű lesz az eredmény.

Hatalmas üstökben főzik és állandóan kavargatják (mint otthon a lekvárt). Amikor elkészül, óriási tepsikre rakják, apró kockákra vágják fel és nagyon finomra őrölt porcukorral szórják be. A sok porcukor a tartósítás miatt kell, megvédi például a párától stb.

Ha elég bártak vagytok és sok szabadidőtök van, akkor íme a recept és tessék hozzálátni az elkészítéséhez. Tehát a lokum receptje:

Hozzávalók:

- 3 ek. zselatin
- piros vagy zöld ételszínezék
- fél bögre hideg víz
- fél bögre meleg víz
- 2 bögre cukor 
- nagyon finomra őrölt porcukor
- attól függően, hogy milyen ízesítésű lesz felhasznáhatunk pl. egy narancsot, annak az őrölt héját és a levét is, vagy éppen pisztáciát, mandulát

Elkészítés: 
- Hideg vízben fel kell oldani a zselatint.
- Cukrot és meleg vizet összekeverni, majd felforralni.
- Hozzáadni a feloldott zselatint és még további 20 percig forralni kell.
- Belekeverni a narancslevet és -héjat, ételszínezéket.
- Majd egy kb. 2cm magasságú edénybe átszűrni az egészet, ekkor hozzá lehet adni a magvakat is (pisztácia, mogyoró, mandula stb.)
- Addig kell hűteni, amíg meg nem szilárdul.
- Amikor megszilárdult, kivesszük óvatosan az edényből, sima felületre tesszük és apró kockákra vágjuk, jöhet ezután a porcukorba hempergetés és kész is a "homemade" lokum. 

καλή όρεξη

IMG_3246.JPG 

IMG_3247.JPG

 

 

 

 

)

A bejegyzés trackback címe:

https://ciprusi-utazok.blog.hu/api/trackback/id/tr896596467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rest of boys 2019.01.29. 22:34:04

Rahátnak is nevezik, Romániában legalábbis.
süti beállítások módosítása