The Second Nature - paphos-i programok
2017. február 19. írta: Ciprusi Utazók

The Second Nature - paphos-i programok

A Pafos2017 kulturális főváros program keretén belül ma nyitották meg a The Second Nature elnevezésű "urban art parkot" Paphoson. A város Ktima nevű negyedében található ez a jó elhelyezkedésű, de korábban kevésbé kihasznált zöld terület. Nekünk azért is volt érdekes, mert Gábor, mint önkéntes is részt vett a projektek kivitelezésében ciprusi, kínai és német építészekkel és művészekkel együtt. A rossz idő - igen jól hallottátok, a múlt héten voltak hideg napok - ellenére is kint dolgoztak teljes gőzzel. 

Az önkénteskedés számunkra sokat jelent, mert egy kicsit mi is hozzájárulunk a város életéhez. Ráadásul olyan művészekkel és érdekes emberekkel ismerkedünk meg, akiktől csak tanulni lehet. Az egyik német származású Angliában élő építész-művészről kiderült, hogy még szegről-végről rokonok is lehetünk. Kicsi a világ. :) 

Paphos mindig Ciprus mostohagyereke volt, akivel az egykori vezetés mit sem törődött. Egy vidéki városnak tartották, ahol nem történik soha semmi, de köszönhetően az új polgármesternek - akit másodjára is megválasztottak - és a vezetésnek rengeteget fejlődött és fejlődik Paphos. Nagyon elkelt már a kultúra és a művészet. 2017 talán ezért is olyan fontos Paphos életében, mert folyamatosan bizonyítani akar. Mi már hatodik éve élünk itt és igazából rá sem lehet ismerni a helyre, annyit változott és szépült. 

Most pedig jöjjenek a képek, amiket a megnyitón készítettem. 

Az első a Green Box, amit a C+ Studio Architects készített Christos vezetésével. A jó ezekben az urban art (városi művészet a fordítása, de nem igazán adja vissza a kifejezés igazi jelentését) projektekben, hogy nem kerítik körbe, meg lehet őket érinteni. Körbe lehet járni és még vetőmagot, virághagymát is el lehett vinni egy az arra kifüggesztett kis konténerből és otthon elültetni. Egy darabját hazahozhattuk az urban art-nak. 

img_2356.JPG

img_2357.JPG

Két kínai építész tervezte a következő Fallen Leaf elnevezésű szerkezetet, ami alatt - saját elmondásuk szerint - még pikikezni is lehet és a meleg nyári napokon árnyékot is ad. Ahogy a neve is elárulja formáját a fáról lehulló levélről mintázták. Sun és Liang két fiatal kínai építész, akik nagyon kedvesek voltak és még a ciprusi munkatempót is hősiesen elviselték. :)
img_2372.JPG

img_2371.JPG

img_2391.JPG

A PolyCatOikia nem más, mint egy macska hotel. Köztudott, hogy Cipruson rengeteg kóbormacska él, Gabor Stark német származású (a név magyar hangzású, mert a családja szerb-magyar határ mellől származott el) Angliában az UCA Canterbury egyetemen tanító művész-építész és Emilio Koutsoftides ciprusi építész tervei alapján készült. Egy úgynevezett "Unité de la Cohabitation" a cicáknak Le Corbusier után szabadon. Szerintem nagyon rövid időn belül már be is fognak költözni, árulkodó macskalábnyomokat már láttunk :) Gabor nagyon kedves és közvetlen ember egyébként, akivel jót beszélgettünk a megnyitón is és az (én) Gáborom is szívesen dolgozott vele az elmúlt napokban.

img_2367.JPG

img_2363.JPG

img_2368.JPG

img_2365.JPG

img_2366.JPG

Az én személyes kedvencem a Green Shower elnevezésű urban art volt, ami nem más, mint egy zöld zuhany 2 hintával és telis-tele cserepesvirágokkal. Meghatározott időközönként beindul a zuhany és a virágok felfrissülnek. Forró nyári napokon a hintákra még be is lehet ülni és együtt zuhanyozni a növényekkel. Micsoda ötlet! :) 

img_2362_1.JPG

img_2360.JPG

img_2361_1.JPG

Két kínai építész készítette el a Plantmon GO projektet, ami még nincs teljesen kész, de szuper lesz, ha elkészül. Nekünk így is tetszett. A projekt lényege, hogy a helyiek hoznak bele különböző növényeket és beleültetik azokat. Így ők is hozzájárulnak, hogy környezetük szépüljün és még zöldebb legyen. Középen már bele is ültettek egy olajfát.

img_2379.JPG

img_2376.JPG

img_2375.JPG

A Garden Bubbles nevű dán projekt sajnos még nem készült el, de amikor megvalósul, akkor kb. úgy fog kinézni, mint az utolsó kép. 
img_2382.JPG
img_2381.JPG

img_2383.JPG

Pár projekt még megvalósításra vár, de amikor elkészülnek, azokról is be fogok számolni.

Az utolsó képen pedig az építészek, akik nélkül ez a sok különleges alkotás nem jöhetett volna létre. Köszönjük nekik!
img_2389.JPG

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ciprusi-utazok.blog.hu/api/trackback/id/tr4112273827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása