Ciprusi ételek - ciprusi gasztronómia
2012. június 07. írta: Ciprusi Utazók

Ciprusi ételek - ciprusi gasztronómia

A ciprusi ételeket, mint a kultúrát is nagyon sok külföldi hatás érte. Többek között a görög, török és a keleti ízek. Az ebédet Cipruson általában fél egy és fél négy között fogyasztják.

A legismertebb ciprusi étel a meze, ezt a feliratot napjában többször is lehet látni minden üdülőfaluban. Igazából nem más, mint egy hatalmas előétel, ami 15-20 különböző fogásból áll. Ebben vannak különböző húsok, finom mártások, friss és nagyon ízletes saláták és különleges ciprusi sajtok. A talaturi, a tzatzki ciprusi változata, ami joghurtból, fokhagymából, uborkából és fodormentából készül.

Híres még a helyi padlizsánpüré is, ami szintén előétel és a meze része. A püré hagymából, fokhagymából, fekete olajbogyóból készül. Finom friss kenyérrel fogyaszthatjuk. Nagyon finom és friss ízű.

A humuszt, azaz a csicseriborsó pürét szintén kenyérrel fogyaszthatjuk, csípős fűszerekből és olívaolajból készül. Ha mezét rendelünk, akkor ezt is meg tudjuk kóstolni, mert az elmaradhatatlan része.

 

A ciprusi ételek nem igazán a vegetáriánusok kedvencei, a meze tartalmaz még finom parázson sült ciprusi kolbászféléket pl. kleftakia, lukanika; valamint juhsajtot és szuvlákit is, ami szintén parázson sült. Általában csirke-, sertés- vagy bárányhús.

A ciprusi konyha jellegzetes levese a trachanász, ami tulajdonképpen egy húsleves, de ne gondoljunk a mi jó kis magyaros húslevesére, hanem egy olyanféle levesre, ami hántolt búzát és joghurtot is tartalmaz.

A ciprusiak is készítenek raviólit, különlegessége, hogy a tésztába haloumi sajt (sós, puha juhsajt) és menta is kerül. A muszaka ugyanúgy készül, mint a görögöknél. 

A paputsziákia húsos paradicsommártással töltött, borban párolt padlizsán. A húsos ételekhez használnak bárány-, csirke-, sertés- és marhahúst is. 

Az édességeken egyértelműen a keleti konyha hatása érződik:

  •  Lukumi: zselészerű mandulás sütemény
  • Baklava: nálunk is közismert mandulás-mézes réteslapokból készül
  • Kandaki: zölddióból készül, amit szegfűszeges sziruppal öntenek le

 

A ciprusi vörös- és fehérborok híresek ezek közé tartozik pl. a Keo Hock, White Lady; Keo Claret, Domaine d’Ahera. Étkezés után kóstoljuk meg a Five Kings konyakot.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ciprusi-utazok.blog.hu/api/trackback/id/tr424316376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása